Sidderaal Electrophorus Electricus
Electric Eel
Sidderaal
Leefgebied: Zuid-Amerika
Status: Niet bedreigd (veilig) (LC)

Wist je dat...
  • Hoewel de naam 'aal' anders doet vermoeden, is het geen familie van de paling; De sidderaal gebruikt deze stroomstoten, die om de 20-50 seconden opgewekt worden wanneer hij zich beweegt, om zijn weg te vinden in het donkere water

Informatie:

Kenmerken
Het lichaam heeft een lang toegespitste staart, een vinloze rug en een aarsvin, die een lange vinzoom vormt aan de onderzijde van het lichaam. Deze slanke vissen kunnen 2,5 meter lang worden en 20 kg wegen, hoewel alen rond de 1 meter vaker te zien zijn. Ze hebben slechte ogen, maar vinden hun weg met behulp van zwakke stroomstootjes.

Verspreiding en leefgebied
De sidderaal is zowel in de rivier de Amazone als in de Orinoco te vinden.

Levende batterij
Volwassen dieren (met een lengte tot 2 meter) kunnen spanningen genereren tot 750 volt bij een stroom van 1 ampère, uit de wet van vermogen (P = U x I) is dit dus 750 volt x 1 ampère = 750 watt.
Deze spanning wordt opgewekt door een lading gestapelde elektrische cellen, een soort natuurlijke batterij. Deze cellen produceren elk 0,15 V door kalium- en natriumionen te pompen. Een sidderaal heeft duizenden van deze cellen gestapeld, om zo tot aan de 500 V te kunnen komen. Onvolwassen sidderalen kunnen een spanning van rond de 100 V genereren.
Te zien in...
Er zijn op dit moment geen dierentuinen in de BeNeLux en Duitsland bekend waar deze diersoort wordt gehouden.
Free web hostinguCoz