Ooievaar Ciconia ciconia
White Stork
Ooievaar
Leefgebied: Europa & Afrika
Status: Niet bedreigd (veilig) (LC)

Wist je dat...
  • De ooievaar was een van de vele vogels die door Linnaeus in 1758 werden beschreven in de Systema naturae;
    De ooievaar profiteerde van menselijke activiteiten gedurende de middeleeuwen toen veel bossen werden gekapt;
    Deze opvallende vogel heeft aanleiding gegeven tot vele legendes in zijn verspreidingsgebied, waarbij de meest bekende is dat baby's worden gebracht door de ooievaar.

Informatie:

Ooievaars zijn grote waadvogels met lange poten, een lange nek en een stevige snavel. Ze leven in vochtige weiden, moerassen en uiterwaarden waar ze kikkers, insecten, hagedissen en wormen zoeken om te eten. Europese ooievaars zijn trekvogels. In de zomerperiode brengen ze hun jongen groot in Europa en West-Azië. Om de band tussen de partners te versterken, klepperen ooievaars op het nest vaak met hun snavel. Aan het einde van de zomer vliegen ze samen met hun jongen duizenden kilometers naar het zuiden, om in tropisch Afrika en India te overwinteren.

Verspreiding
De twee ondersoorten die lichtelijk variëren qua formaat, broeden in Europa (noordelijk tot Estland), Noordwest-Afrika, Zuidwest-Azië (oostelijk tot het zuiden van Kazachstan) en zuidelijk Afrika. De vogeltrek van de ooievaar vindt plaats over lange afstanden. Hij overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara of in India. Omdat hij gebruikmaakt van thermiek om te vliegen en deze zich niet vormt boven open water vermijdt hij tijdens de trek tussen Europa en Afrika de oversteek over de Middellandse Zee door om te vliegen via de Levant in het oosten of de Straat van Gibraltar in het westen.

Kenmerken
De ooievaar, ook wel uiver, eiber of stork genoemd, is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel. Een ooievaar wordt 1 tot 1,30 m groot (bek tot uiteinde staart). De vleugelspanwijdte is 195 tot 215 cm en wegen 2,3 tot 4,4 kg. Zoals alle ooievaars hebben ze lange poten en een lange puntige snavel. Mannelijke en vrouwelijke exemplaren hebben met uitzondering van de grootte hetzelfde uiterlijk. Het mannetje is hierbij gemiddeld groter dan het vrouwtje. Het verenkleed is voornamelijk wit met zwarte slagpennen en vleugeldekveren. Het zwart wordt veroorzaakt door het pigment melanine. De borstveren zijn lang en ruig en vormen een kraag die wordt gebruikt bij de hofmakerij.


Te zien in...
  • Aachener Tierpark (DE), Aqua Zoo Friesland (NL), Artis (NL), Augsburg Zoo (DE), Bellewaerde Park (BE), Berlin Zoo (DE), Biotopwildpark Anholter Schweiz (DE), Dierenpark De Oliemeulen (NL), Dierenpark Wissel (NL), Dierenrijk Europa (NL), Diergaarde Blijdorp (NL), Eifel - Zoo (DE), GaiaZOO (NL), Heide Hanstedt (DE), Olmense Zoo (BE), Ouwehands Dierenpark (NL), Papegaaienpark (NOP) (NL), Parc Pairi Daiza (BE), Planckendael (BE), Safaripark Beekse Bergen (NL), Tiergarten Nürnberg (DE), Tierpark Nordhorn (DE), Van Blanckendaell Park (NL), Vogelpark Avifauna (NL), Vogelpark Walsrode (DE), Wereldtuinen Mondo Verde (NL), Zoo Duisburg (DE), Zoo Parc Overloon (NL), Zoo Wuppertal (DE), Best Zoo (NL), Zie-Zoo (NL)
Free web hostinguCoz