Zwarte ooievaar Ciconia nigra
Black Stork
Nog geen foto aanwezig
Leefgebied: Europa & Afrika
Status: Niet bedreigd (veilig) (LC)

Wist je dat...
  • Omdat de zwarte ooievaar met name in Polen, bijvoorbeeld in de nationale parken van de Biebrza en Bialowieza in aantal toeneemt, is er een kans dat deze soort in Nederland als broedvogel zal terugkeren.

Informatie:

De zwarte ooievaar is een grote vogel (122 cm) met rode poten en snavel. Hij verschilt van de gewone, witte ooievaar doordat hij een geheel zwarte kop en vrijwel geheel donkere vleugels heeft. De vleugels hebben een spanwijdte van 145-155 cm en ze wegen rond de 3 kg. Net zoals alle ooievaars hebben ze lange nekken.

Leefgebied
De soort komt voor van Europa tot Zuid-Afrika. In de Belgische Ardennen is de zwarte ooievaar een broedvogel. Nederland ligt aan de noordwestelijke rand van het natuurlijk verspreidingsgebied en heeft in het verleden zwarte ooievaars gehad. Door het verlies van ooibossen langs de rivieren is daar echter een eind aangekomen. Thans is hier de zwarte ooievaar geen broedvogel meer, maar in het rivierengebied is hij wel een schaarse maar regelmatige gast, die bovendien steeds vaker wordt aangetroffen.
Te zien in...
  • Allwetterzoo Münster (DE), Augsburg Zoo (DE), Berlin Zoo (DE), Dierenrijk Europa (NL), Kölner Zoo (DE), Parc Pairi Daiza (BE), Planckendael (BE), Safaripark Beekse Bergen (NL), Tiergarten Nürnberg (DE), Vogelpark Avifauna (NL), Vogelpark Walsrode (DE), Zoo Duisburg (DE), Zoo Parc Overloon (NL), Uilen-Dierenpark de Paay (NL), Best Zoo (NL)
Free web hostinguCoz