Cheeta Acinonyx jubatus
Cheetah
Cheeta
Leefgebied: Zuid-Afrika
Status: Kwetsbaar (VU)

Wist je dat...
  • Het jachtluipaard het snelste landdier ter wereld is, hij kan wel 100 kilometer per uur halen!;
    Hij overdag jaagt om incidenten met andere roofdieren als leeuwen en hyena's te voorkomen,
    die jagen meestal s'ochtends of s'nachts.

Informatie:

Er zijn 5 cheeta (of jachtluipaard) soorten (volgens het IUCN). Vier van deze ondersoorten zijn te vinden in Afrika:
Saharacheeta (Acinonyx jubatus hecki), Oost-Afrikaanse cheeta (Acinonyx jubatus raineyii), Noordoost-Afrikaanse cheeta (Acinonyx jubatus soemmeringii) en de Zuid-Afrikaanse cheeta (Acinonyx jubatus jubatus). Er is ook een Aziatische soort die in Irannamelijk: Aziatische cheeta (Acinonyx jubatus venaticus)

De cheeta leeft het liefst op droge, open savannen. En dan nog liever waar genoeg prooidieren zijn en natuurlijk een open terrein zodat hij zijn wapen kan gebruiken: zijn snelheid. Als er dan ook nog wat struikjes zijn vanwaar hij zijn prooi kan besluipen is het helemaal perfect.

Voordat de cheeta gaat jagen heeft hij vaak al de omgeving onderzocht vanuit een rotspartij of omgevallen boom. Daarna besluipt hij zijn prooi, dit zijn vaak kleine tot middelgrote antilopen. Als dicht genoeg in de buurt van zijn prooi is valt hij aan, hij rent dan met ongeveer 70 km/uur achter zijn prooi aan omdat hij zijn topsnelheid van 100 km/uur meestal maar 500 m vol kan houden. Zijn prooi probeert met korte bochtjes te ontkomen aan de cheeta maar door zijn staart die hem in evenwicht houd kan hij snel van richting veranderen en is er meestal geen ontkomen aan voor de antilopen. Als hij dichtbij genoeg is probeert hij zijn prooi te laten struikelen door met zijn voorpoot de achterpoten van de antilopen weg te slaan. De prooi struikelt en direct daarna probeert hij zijn prooi te laten stikken door de keel dicht te bijten.

Cheeta's leven zowel solitair als in paartjes/familiegroepjes. Soms komt het voor dat twee of drie broers samen een territorium gaan beschermen en ook samen jagen. Hierbij doden ze vaak grotere prooien dan dat ze alleen zouden doen. Een vrouwtje gaat meestal opzoek naar een mannetje dat in een nabijgelegen gebied leeft. Of ze paart met een rondtrekkend mannetje. Na ongeveer negentig dagen wordt er dan een nestje van 2 tot 5 dieren geboren in een schuilplaats.
Te zien in...
  • Aachener Tierpark (DE), Allwetterzoo Münster (DE), Burgers Zoo (NL), GaiaZOO (NL), Kölner Zoo (DE), Monde Sauvage (BE), Olmense Zoo (BE), Parc Pairi Daiza (BE), Planckendael (BE), Safaripark Beekse Bergen (NL), Serengeti-Park Hodenhagen (DE), Tiergarten Nürnberg (DE), Zoo Parc Overloon (NL), Zoo Wuppertal (DE)

Foto's

Free web hostinguCoz