Kortsnuitdolfijn Cephalorhynchus Commersonii
Commerson's Dolphin
Kortsnuitdolfijn
Leefgebied: Zuid-Amerika
Status: Onzeker (DD)

Wist je dat...
  • De kortsnuitdolfijn wordt ook wel eens aangeduid als pandadolfijn of stinkdierdolfijn (vanwege zijn kleur);
    De oudste kortsnuitdolfijn stierf in gevangenschap op de leeftijd van 25 jaar;
    De dolfijn heeft de lichamelijke bouw van een bruinvis, maar het typische gedrag van een dolfijn;
    De kortsnuitdolfijn heeft naar alle waarschijnlijkheid het record voor kleinste walvisachtige op zijn naam staan;
    In Zuid-Amerika wordt de dolfijn gebruikt als aas voor de krabbenvangst (het is wel illegaal om op dolfijnen te jagen);
    Tot 2004 waren er kortsnuitdolfijnen te zien in Zoo Duisburg, Duitsland.

Informatie:

De kortsnuitdolfijn is een van de vier dolfijnensoorten uit het geslacht Cephalorhynchus. De meesten kennen hem echter onder zijn Engelse naam: Commerson's dolphin. De wetenschappelijke naam is afgeleid van Philibert Commerson, die het dier als eerste beschreef in 1767, nabij de Straat Magellaan. Toch duurde het nog tot 1922 voordat de soort officiëel werd erkent.

Kortsnuitdolfijnen komen op twee plaatsen ter wereld voor. De grootste groep leeft rond de kust van Argentinië en in de Straat Magellaan. De tweede groep (ontdekt in de jaren '50 van de 20ste eeuw) leeft rond de Kerguelen. Kortsnuitdolfijnen geven de voorkeur aan ondiepe kustwateren waar ze jagen op verschillende soorten vis en inktvis. De dieren rond de Argentijnse kust vullen hun dieet aan met kreeftachtigen.

De kortsnuitdolfijn is gemakkelijk te herkennen aan zijn typische zwart-witte tekening die aan een orka doet denken. Rondom de dolfijn loopt een brede, witte band van spuitgat tot rugvin. De zwarte kop, borstvinnen, rugvin en staart liggen buiten de witte band. Veerder heeft de dolfijn een witte vlek aan de onderkant van de snuit en een zwarte vlek ter hoogte van de geslachtsdelen. Aan de vorm van deze vlak kan men het geslacht van het dier bepalen. Bij mannetjes is deze zwarte vlek traanvormig, bij een vrouwtje heeft deze eerder een hoefijzervorm. De subpopulatie rond de Kerguelen heeft een donkergrijs-lichtgrijs patroon i.p.v. het opvallende zwart-wit. Deze gedrongen dolfijn behoort, met een lengte van 1,4 tot 1,5 m, tot de kleinste soorten binnen de orde der walvisachtigen. Een volwassen dier heeft een gewicht van 35 à 65 kg. De kleinste kortsnuitdolfijn ooit gevangen, was een volwassen vrouwtje van 23 kilo en met een lengte van 1,36 meter. Zij is naar alle waarschijnlijkheid de recordhoudster voor kleinste Cetacea. De rugvin van het dier heeft een lange, recht voorrand die eindigt in een gebogen punt. De achterrand is hol, maar niet sikkelvormig. Hierdoor heeft de rugvin een eerder bolle vorm. Verder heeft de staartvin een inkeping in het midden.

Kortsnuitdolfijnen vinden het heerlijk om op golven op zee of in de branding te surfen. Ze tonen geen angst voor schepen en rijden vaak op de boeg- of achterstevengolf mee. Door hun grillige zwempatroon zijn ze echter moeilijk te volgen. Het zijn behendige zwemmers die niet opzij gaan voor snelle, bruisende stroomversnellingen. Ze zijn meestal alleen of trekken op in groepen van 2 tot 15 exemplaren. Soms worden er 100 of meer bij elkaar gezien. Vanaf ongeveer 6-jarige leeftijd zijn beide geslachten geslachtsrijp. Na een draagtijd van 11 maanden wordt 1 grijs kalf geboren. Bij de geboorte is dit kalf 50 tot 60 cm lang en weegt 4,5 tot 6,5 kg. In het wild worden de dieren gemiddeld 10 jaar oud. In gevangenschap loopt dit op tot 15.

De kortsnuitdolfijn is populair bij walvisspotters en kan zowel vanaf de kust als met een bootje bekeken worden in zijn beperkte, afgelegen verspreidingsgebied.
Ongeveer twee dozijn kortsnuitdolfijnen worden wereldwijd in gevangenschap gehouden, waaronder in SeaWorld in San Diego en enkele aquaria in Japan.

Te zien in...
Er zijn op dit moment geen dierentuinen in de BeNeLux en Duitsland bekend waar deze diersoort wordt gehouden.

Foto's

Free web hostinguCoz