Informatie: Sikaherten komen oorspronkelijk voor in Oost-Azië en Japan. Ze leven in gemengd bos en loofbos op vochtige grond. Ze hebben een voorkeur voor bossen met een dichte ondergroei van struiken als hazelaar, braam, rododendron en sleedoorn of dichte coniferenstruiken, afgewisseld met open plekken in het bos of aangrenzende grasvelden. In Europa leven ze in parken, maar uit ontsnapte exemplaren zijn hier en daar roedels ontstaan. In 1860 werd de soort geïmporteerd uit Japan. Behalve de Japanse ondersoort worden ook de Taiwanese en de Mantsjoerijse ondersoort in Europese parken gehouden.
Kenmerken De vacht van het sikahert is zomers kastanjekleurig roodbruin van kleur. Over de zomervacht lopen enkele rijen van wittige vlekken. 's Winters is de vacht donkerder van kleur. Mannetjes hebben dan een donkergrijze tot zwarte wintervacht, vrouwtjes een meer lichtbruine of grijze vacht. Het sikahert ruit tweemaal, in mei en in de herfst. Hij heeft een wit staartstuk en een korte, witte staart. Het staartstuk wordt belijnd door een donkerbruine streep. Het sikahert heeft een kop-romplengte van 110 tot 150 centimeter, een schouderhoogte van 70 tot 100 centimeter en een gewicht van 80 tot 120 kilogram.
Voedsel & Leefwijze Het sikahert is de gehele dag door actief, maar laat zich voornamelijk in de schemering zien. Sikaherten grazen vooral gras en zegge, maar knabbelen ook aan struiken en bomen als hulst, klimop, heidestruiken en coniferen. Ook eten ze eikels, boomschors en paddenstoelen. Het sikahert kan zich met taaier en voedselarmer materiaal voeden dan het edelhert. De paartijd (bronst) duurt van eind augustus tot oktober. Na een draagtijd van ongeveer acht maanden werpt het vrouwtje één kalf in mei of juni. Tweelingen komen zeer zelden voor. De zoogtijd duurt zes tot tien maanden, hoewel het jong al na een maand zal gaan grazen. Het kalf is na zestien tot achttien maanden geslachtsrijp, en na vier jaar volledig volgroeid. De oudst bekende leeftijd is ongeveer vijftien jaar.
|
Te zien in...
- Berlin Zoo (DE), Biotopwildpark Anholter Schweiz (DE), Safaripark Beekse Bergen (NL), Van Blanckendaell Park (NL), Zoo Parc Overloon (NL), Uilen-Dierenpark de Paay (NL), Zie-Zoo (NL)
|